הזכות לקבל מידע מלא ונכון

חובת סימון מוצרים

על פי חוק, הסימון על מוצרים מתוצרת הארץ חייב להיות בעברית, ומוצרים מיובאים מחוץ לארץ חייבים להיות מסומנים גם בעברית. הסימון צריך להיות ברור וקריא ולכלול, בין השאר, את שם המוצר וכינויו המסחרי, את שם היצרן ומענו, ואם המוצר מיובא את שם היבואן, מענו וארץ הייצור. אם המוצר מחודש, פגום או מסוג ב' יש לציין זאת על גבי המוצר. כמו כן, לגבי מוצרי מזון שעל מחירם מוטל פיקוח ממשלתי יש לציין את מחירם המרבי ואת היות המחיר בפיקוח.

חובת הצגת מחירים

חובת הצגת המחירים היא מן החובות המרכזיות המוטלות על העוסקים. לפי חוק, על העוסק להציג את המחיר במקום נראה לעין ובאופן ברור וקריא. המחיר צריך להיות נקוב במטבע ישראלי, ואין לפרסם מחירים במטבעות זרים (מפני שהצרכן עלול לחשוב שהוא משלם פחות). העוסק יכול לפרסם מחיר במטבע זר אם מדובר בשירות המיועד להתבצע מחוץ לישראל או בנכסהאמור להימכר מחוץ לישראל. המחיר המוצג צריך להיות המחיר הסופי שהצרכן משלם, כלומר עליו לכלול מע"מ או כל מס אחר המוטל על המוצר. במוצרים המוצגים למכירה ושהספקתם היא באמצעות משלוח, המחיר המוצג חייב לכלול את דמי המשלוח אם אלו מוטלים על הצרכן והוא אינו יכול להימנע מהם. למסעדות, מועדונים וכיוצא באלו אסור לדרוש מהצרכן מחיר נוסף כדמי אבטחה או תשר ("טיפ"). מעבר לזה המפורסם בתפריט או במחירון. המחיר המפורסם אמר להיות המחיר הסופי שהצרכן משלם, ומתן תשר תלוי ברצונו החופשי של הצרכן.

 

מחיר ליחידת מידה

בכל הנוגע לטובין הנמכרים בתפזורת או טובין ארוזים מראש, אשר לפי חיקוק או תקן רשמי חובה לציין על גביהם את כמותם, יש להציג את המחיר ליחידת מידה. מחיר ליחידת מידה הוא המחיר הכולל ל1- ק"ג של המוצר, 1 ליטר של המוצר, 1 מטר של המוצר, 1 מ"ר של המוצר, 100 גרם של המוצר או 100 מ"ל של המוצר, לפי העניין. לדוגמה, אם המוצר ארוז מראש באריזות של 1.5 ק"ג יש להציג את המחיר הכולל של המוצר כולו, ולצידו את המחיר ל1- ק"ג. יש כמה חריגים לגבי חובות ההצגה והסימון של המחירים, כגון מוצרי מזון הנמכרים בתפזורת, מוצרים שאינם ארוזים ונמכרים מתוך מכלים גדולים וכדומה.

 

 

 

 

חובת פרסום מחירים באינטרנט

החוק מחייב עוסק שהוא קמעונאי גדול (כגון רשתות המזון הגדולות) לפרסם באינטרנט את מחירי המוצרים בחנויותיו. המחירים אמורים להתפרסם הן באתר האינטרנט של העוסק והן באתר האינטרנט של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן. הפרסום נעשה באמצעות קבצים שציבור הצרכנים יכול להוריד ולשמור. העוסק מחויב לפרסם קובץ עם הכתובות והפרטים של כל חנויות הרשת, וכן קבצים נוספים, אחד לכל חנות, שבהם מפורסמים מחירי המוצרים באותה חנות. על הקובץ להכיל פרטים על מהות המוצרים, זמינותם במלאי, מחיריהם, זהות היצרן ו/או היבואן, תנאי מכירה מיוחדים (מבצעים וכיו"ב) ועוד. הפרטים בקובץ של רשימת החנויות צריכים להיות מעודכנים לפחות ליום הקודם, ובקבצים של המוצרים ומחיריהם לפחות עד שעה ממועד עדכון הקופות.

חובת הצבת מכשיר שקילה

בהתאם לחוק הגנת הצרכן, רשתות השיווק הגדולות חייבות להציב מכשיר שקילה אלקטרוני לשימוש הצרכנים. מכשיר השקילה יוצב במקום גלוי ונגיש סמוך למוצרים הנמכרים במשקל אשר לא ניתנים לגביהם שירותי שקילה לפני התשלום. כך, הצרכן יוכל לדעת את משקל המוצר שהוא מבקש לרכוש עוד טרם הגיעו לקופה. ההוראה חלה רק על חנויות ששטחן יותר מ300- מ"ר השייכות לרשתות השיווק הגדולות (רשתות בעלות הכנסות של 250 מיליון בשנה ומעלה).

הצגת מדיניות החזרת מוצרים

על כל עוסק להציג במודעה, באופן ברור וקריא ובמקום הנראה לעין, את מדיניותו לגבי החזרת מוצרים שלא עקב פגם. אם הצרכן מבקש להחזיר מוצר שלא עקב פגם, והעוסק מסרב לעמוד במדיניות שעליה הצהיר, הצרכן זכאי להחזיר את המוצר תוך שבוע ימים מיום הסירוב ולקבל את כספו בחזרה. אם לא הוצגה כלל מודעה המפרטת את מדיניות ההחזרה, על פי החוק רואים זאת כאילו העוסק מאפשר החזרת מוצרים שלא עקב פגם. חשוב לציין כי הזכות להחזיר את המוצרים קיימת רק כאשר לא חלה הרעה במצב המוצר. בהקשר זה, פתיחת האריזה בדרך כלל לא תיחשב הרעה במצב המוצר.

הזכות לעיין בהסכם ובמסמכים אחרים הקשורים לקנייה

כאשר צרכן עומד לחתום על הסכם עם עוסק, על העוסק לאפשר לצרכן לעיין בהסכם לפני חתימתו. לאחר החתימה על העוסק למסור לצרכן עותק מההסכם. כאשר קונים מוצר או שירות שלגביו ניתנת תעודת אחריות, הצרכן זכאי לעיין בתעודת האחריות לפני הקנייה. העוסק חייב למסור לצרכן עותק של תעודת האחריות במעמד הקנייה.


מסמכי גילוי

החוק קובע כי בעסקאות מיוחדות (כגון עסקת רוכלות ועסקת מכר מרחוק, שאליהן נתייחס בהמשך) על העוסק לספק לצרכן מסמך בכתב ובו פרטי העסקה ופירוט בדבר זכותו של הצרכן לבטל אותה כקבוע בחוק.

 

 

 

הוראות שימוש במוצרים

קיימת רשימה של מוצרים שיש לצרף להם הוראות שימוש בשפה העברית. במוצר מיובא הנכלל ברשימה זו הוראות השימוש במוצר, כמו גם אזהרות המופיעות עליו, צריכות להיות מתורגמות לעברית באופן שישקף נכונה ובמדויק את הוראות השימוש בלועזית, אם יש כאלה.

 

 

 

המידע המובא במדריך זה הוא מידע כללי בלבד, הוא אינו תחליף לייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ללא ייעוץ מתאים.

המידע במדריך מעודכן בהתאם להוראות החוק והתקנות עד לחודש יוני 2023.

הנוסח המחייב הוא נוסח החוק והתקנות.