חוזים אחידים

חוזים אחידים

חוזה אחיד הוא "נוסח של חוזה שתנאיו, כולם או מקצתם, נקבעו בידי צד אחד כדי שישמשו בתנאים לחוזים רבים בינו לבין אנשים בלתי ידועים במספרם או בזהותם." מדובר במצב שבו עוסק מציע לצרכן התקשרות באמצעות טופס של חוזה שתנאיו נקבעו על ידי העוסק מראש) מצב הנהוג למשל בהתקשרות מול חברות גדולות בתחומי התקשורת, הבנקאות, האנרגיה וכדומה). ההוראות הנוגעים לחוזים מסוג זה נקבעו בחוק החוזים האחידים, התשמ"ג,1982- שמטרתו להגן על צרכנים מפני תנאים מקפחים, מתוך הבנה שבגלל פערי מידע וכוח בין הצדדים ציבור הצרכנים נמצא בעמדת נחיתות. תנאי מקפח הוא תנאי שיש בו קיפוח הצרכנים או הענקת יתרון בלתי הוגן לעוסק באופן שעלול להוביל לקיפוח צרכנים.

להלן כמה דוגמאות לתנאים שנקבעו בחוק ככאלה שחזקה שהם מקפחים:

  1. תנאי הפוטר ספק מאחריות המוטלת עליו לפי דין, או המסייג באופן לא סביראת האחריות שהייתה מוטלת עליו לפי ההסכם אלמלא התנאי הפוטר אותו מאחריות.
  2. תנאי המקנה לספק זכות לא סבירה לבטל, להשעות או לדחות את ביצוע החוזה, או לשנות את חיוביו המהותיים לפי החוזה.
  3. תנאי המקנה לספק זכות להעביר את אחריותו לצד שלישי.
  4. תנאי המקנה לספק זכות לקבוע או לשנות לאחר כריתת החוזה מחיר או חיובים מהותיים אחרים המוטלים על הלקוח (אלא אם מדובר בשינוי בשל גורמים שאינם בשליטת הספק).
  5. תנאי הקובע הצמדה של מחיר או תשלום אחר, לפי החוזה, למדד כלשהו, כך שירידה של המדד או עלייה שלו לא תזכה את הלקוח.בית המשפט ובית הדין לחוזים אחידים מוסמכים לבטל תנאים מקפחים בחוזה אחיד או לשנותם כך שלא יהיו מקפחים.

 

 

המידע המובא במדריך זה הוא מידע כללי בלבד, הוא אינו תחליף לייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ללא ייעוץ מתאים.

המידע במדריך מעודכן בהתאם להוראות החוק והתקנות עד לחודש יוני 2023.

הנוסח המחייב הוא נוסח החוק והתקנות.