כל אחד צריך טיפ קטן: יש לכם שובר זיכוי בארנק? כדאי שתדעו

יש לכם שובר זיכוי בארנק? כדאי שתדעו

הדיו על שובר הזיכוי נעלם? אתם לא זוכרים אם השובר עדיין בתוקף? ובאילו תנאים ניתן להשתמש בשובר זיכוי? אספנו בשבילכם את כל הטיפים שאתם צריכים לדעת על שימוש נכון בשוברי זיכוי

אתם מאלו אשר אוספים עוד ועוד שוברי זיכוי עד שאתם שוכחים שהם קיימים? קרה לכם שבאתם להשתמש בשובר והכתב נעלם? אתם יודעים לכמה זמן השובר תקף? רשות ההסתדרות לצרכנות עושה לכם סדר בכל מה שאתם צריכים לדעת על שוברי זיכוי.

חוק הגנת הצרכן קובע כי עסק יכול לתת לצרכן "שובר זיכוי", המהווה מעין תחליף להחזר כספי, במקרה שהצרכן מחזיר מוצר או ביטל עסקה לרכישת שירות, אך לא זכאי להחזר כספי.

במהלך השנים, תלונות רבות התקבלו ברשות ההסתדרות לצרכנות, על כך כי השובר פשוט דוהה, האותיות נעלמות כלא היו ולא ניתן להשתמש יותר בשובר הזיכוי. בעקבות התלונות ולאחר פעילות של רשות ההסתדרות לצרכנות,  תוקן החוק ונקבע כי שובר הזיכוי יודפס או יכתב באופן שימנע את מחיקת הכתוב בו, כי הסכום שיינקב בו יהיה הסכום ששולם בעת ביצוע העיסקה, וכי שובר הזיכוי יהיה תקף לפחות לשנתיים.

אילוסטרציה - שובר זיכויאילוסטרציה - שובר זיכוי

יש לכם שובר זיכוי בארנק? כדאי שתדעו

עוד קבע המחוקק, כי לא נדרש להציג יחד עם שובר הזיכוי את הקבלה מקורית שהצרכן קיבל בעת הקנייה. לדוגמא: אם קיבלת שובר זיכוי בגין חולצה שהחזרת, וכעבור חודשיים ניגשת לחנות לממש את שובר הזיכוי, המוכר אינו יכול לדרוש ממך בנוסף לשובר הזיכוי את חשבונית הקנייה המקורית.

בנוסף לכל אלה, נקבע בחוק כי בעל העסק אינו יכול לקבוע תנאים המגבילים את האפשרות לממש את שובר הזיכוי.

מה קורה במקרה שהשתמשת רק בחלק מסכום השובר? החוק קובע כי אם הצרכן מימש שובר זיכוי ולא השתמש במלא הסכום הנקוב בו, הוא יהיה זכאי להחזר במזומן אם היתרה הלא מנוצלת בשובר לא עולה על 5% מסכום השובר או 100₪, לפי הנמוך מבניהם.

כאשר עסק  נותן לצרכן שובר זיכוי שלא בהתאם לחוק, הצרכן יכול לפנות בתלונה לרשות להגנת הצרכן ולסחר ההוגן.   

אילוסטרציה - שובר זיכויאילוסטרציה - שובר זיכוי

טיפ המומחה:

מנכ"ל רשות ההסתדרות לצרכנות, עו"ד ירון לוינסון: "למרות החוק המחייב לתת לצרכנים רק שוברים שהכתוב עליהם נדרש להיות בהדפסה בלתי מחיקה, עדיין מסתובבים בשוק "שוברים מחיקים". לכן, יש לשים לב לתופעה זו ולדרוש לקבל רק שוברים בלתי מחיקים. כמו כן מומלץ לצלם את שובר הזיכוי שיהיה כגיבוי. בנוסף, מומלץ להשתמש מהר ככל שניתן בשובר הזיכוי, כי הזמן מגביר את הסיכוי שהשובר ייעלם לבלי שוב".

 

הטור הוא חלק מפינת "טיפ קטן", פינה שיצרנו בשיתוף רשות ההסתדרות לצרכנות, המוקדשת כל כולה לכם. הפינה עוסקת בסוגיות צרכניות נפוצות, טיפים שיגנו על הזכויות שלכם בתור צרכנים, ומכינה אתכם לרכישה הבאה שלכם. לקריאת הטור הקודם "עושים לכם סדר בתווי הקניה" - לחצו כאן.

 

יש לכם שאלות צרכניות? מוזמנים להתקשר לקו של מוקד המידע והשירות של ההסתדרות בטלפון 2383*, בימים א'-ה', בין השעות 18:00-8:00

המידע באתר/ האפליקציה של ההסתדרות הוא מידע כללי ואינו מידע מחייב. הזכויות המחייבות נקבעות על-פי חוק, תקנות ופסיקות בתי המשפט.

השימוש במידע המופיע באתר / אפליקציה אינו תחליף לקבלת ייעוץ או טיפול משפטי, מקצועי או אחר והסתמכות על האמור בו היא באחריות המשתמש/ת בלבד - יש לעיין בתקנון ותנאי השימוש באתר/אפליקציה.