כל אחד צריך טיפ קטן: שוקלים, משווים, חוסכים

שוקלים, משווים, חוסכים

קרה לכם שהגעתם לקופה והופתעתם ממחיר הפירות? לפעמים יש לכם קושי להשוות בין מחיר מוצרים? לקראת הקנייה הבאה שלכם, אספנו בשבילכם את כל הטיפים שאתם צריכים לדעת על חובת הצגת מחיר וחובת הצבת מכשיר שקילה

 

את תמיד חוששת להוסיף עוד פרי לשקית כי את לא יודעת כמה תשלמי על זה בקופה? אתם לא מצליחים להשוות בין המחירים של הפסטות השונות? אז לא עוד, רשות ההסתדרות לצרכנות עושה לכם סדר. בשנת 2008 נקבע בתקנות כי על מוצרים הנמכרים בתפזורת, או מוצרים ארוזים שלפי החוק או תקן רשמי חובה לציין על גביהם את כמותם, יופיע מחיר ליחידת מידה. מטרת המחוקק היא, בין היתר, להקל על הצרכן להשוות בין המחירים של המוצרים השונים כאשר הכמות של המוצר אינה זהה.

היצרנים מחוייבים לסמן על המוצר את המחיר הכולל ל- 1 ק"ג, 1 ליטר, 1 מטר, 1 מ"ר של המוצר, 100 גר' של המוצר או 100 מ"ל של המוצר. סימון המחיר צריך להיות מוצג במקום הנראה לעין, בספרות ברורות וקריאות ובאופן שניתן לייחס אותן בקלות למוצרים.

לדוגמא: נניח ואתם רוצים לרכוש פסטה, והאריזה מכילה כ- 1.5 ק"ג, על העסק להציג את המחיר הכולל של המוצר והמחיר ל- 1 ק"ג. אם המחיר הכולל של המוצר הוא 15 שקלים, אז המחיר ליחידת מידה, 1 ק"ג של הפסטה, הוא 10 שקלים. 

חשוב להדגיש כי חובת הצגת מחיר ליחידת מידה, חלה רק בחנויות אשר שטחן גדול מ- 100 מטרים מרובעים, או בהצעה, הצגה ומכירה של מוצרים בהן הצדדים לא נוכחים פיזית (למשל אונליין). בנוסף, קיימת רשימה של מוצרים הפטורים מחובת הצגת מחירים ליחידת מידה, לדומא: חפצי אומנות, מוצרים במכירה פומבית, מוצרים בחלון ראווה, מוצרים שמחירם הופחת בשל פגם או איכות ירודה, מוצרים הנמכרים מתוך מכונות אוטומטיות, סיגריות, יין, תרופות ותוספי מזון, לחם, איפור ועוד.

אילוסטרציה - משקל בסופראילוסטרציה - משקל בסופר

שוקלים, משווים, חוסכים

בנוסף, תיקון לחוק להגנת הצרכן משנת 2017, חייב את רשתות השיווק הגדולות להציב לפחות מכשיר שקילה אלקטרוני אחד לשימוש הצרכנים. מכשיר השקילה צריך להיות מוצב במקום גלוי ונגיש, סמוך למוצרים הנמכרים במשקל ואשר לא ניתנים להם שירותי שקילה לפני התשלום עבורם.

הרקע לחוק נובע מכך שלעיתים קרובות הצרכן קונה מוצרים בתפזורת, כדוגמת פירות וירקות, תבלינים, מוצרי חלב ודגים. כאשר הצרכן בוחר את הפריטים, הוא אינו יודע מה משקלם הסופי, ובהתאם לכך מחירם הסופי מתגלה לו רק בקופה, שם יש לו קושי לשנות את כמות הפריטים.

כדי להקל על הצרכן לכלכל את צעדיו בצורה מושכלת ומדוייקת, התקבל החוק המחייב הצבת משקל אלקטרוני לשימוש עצמי. כך, הצרכן יכול לשקול מוצרים בתפזורת בטרם ההגעה לקופה, ולקבל החלטה שקולה. לכן, רכישת המוצר וכמותו נתונה לבחירתו של הצרכן,  כיוון שבזכות השקילה הוא יודע מראש לרכוש את הכמות שהוא זקוק לה וגם יוכל לדעת  את המחיר הסופי אותו ישלם עבור כמות זו.

ההוראה על הצבת משקל חלה רק על רשתות השיווק הגדולות (בעלות הכנסה של מעל כ- 270 מיליון ₪ בשנה) ובתנאי שמדובר בחנות ששטחה עולה על 300 מטר. אז כשאתם מבצעים את הקנייה הבאה שלכם, תשתמשו במכשיר השקילה. כך, תרכשו את הכמות שאתם צריכים ולא תשלמו על תוספת מיותרת. 

כאשר עסק  לא מציב מכשיר שקילה בהתאם לחוק, הצרכן יכול לפנות בתלונה לרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, הרשאית ע"פ חוק הגנת הצרכן להטיל עיצום כספי על העסק. 

אילוסטרציה - השוואת  מחיראילוסטרציה - השוואת מחיר

טיפ המומחה:

מנכ"ל רשות ההסתדרות לצרכנות, עו"ד ירון לוינסון: "מומלץ לצרכן לעשות שימוש נרחב במשקלים המוצבים ברחבי המרכול. כך, הקנייה תהיה יותר מדויקת, תוכלו לשלוט בצורה טובה יותר על כמות המוצר ועל עלותו ולא להתבסס על "טביעת עין" אלא על משקל בטוח. בנוסף, בעת בחירת מוצר ארוז, חשוב מאוד להשוות בין המחירים לפי "מחיר ליחידת מידה". ככל שתרבו להשתמש באמצעי זה, תוכלו לשפר את יכולת השוואת המחירים וכך לבצע קניות יותר נבונות, ואף לחסוך בכסף".

 

הטור הוא חלק מפינת "טיפ קטן", פינה שיצרנו בשיתוף רשות ההסתדרות לצרכנות, המוקדשת כל כולה לכם. הפינה עוסקת בסוגיות צרכניות נפוצות, טיפים שיגנו על הזכויות שלכם בתור צרכנים, ומכינה אתכם לרכישה הבאה שלכם. לקריאת הטור הקודם "יש לכם שובר זיכוי בארנק? כדאי שתדעו" - לחצו כאן.

 

יש לכם שאלות צרכניות? מוזמנים להתקשר לקו של מוקד המידע והשירות של ההסתדרות בטלפון 2383*, בימים א'-ה', בין השעות 18:00-8:00

המידע באתר/ האפליקציה של ההסתדרות הוא מידע כללי ואינו מידע מחייב. הזכויות המחייבות נקבעות על-פי חוק, תקנות ופסיקות בתי המשפט.

השימוש במידע המופיע באתר / אפליקציה אינו תחליף לקבלת ייעוץ או טיפול משפטי, מקצועי או אחר והסתמכות על האמור בו היא באחריות המשתמש/ת בלבד - יש לעיין בתקנון ותנאי השימוש באתר/אפליקציה.