מחאה באגד בשל תנאי עבודה ירודים ופוגעניים

מחאה באגד בשל תנאי עבודה ירודים ופוגעניים

זה זמן רב מתריעים נהגים ונהגות כי בתחנות הקצה אין להם מקום להתרענן או לנוח, שלא לדבר על להתפנות לשירותים. אחרי התעלמות של ההנהלה מהדרישה לפתור את המצוקה המובנת מאליה, הודיע היום יו"ר איגוד עובדי התחבורה אבי אדרי כי הוא מנחה בשלב זה את נהגות האוטובוס לנסוע להתפנות במקום ראוי עד שאגד תיתן את הדעת בעניין. המחאה, שתתקיים גם למען שיפור תנאי השכר וההעסקה של הפקחים והפקחיות, לא תפגע בציבור הנוסעים

בהמשך לסכסוך העבודה שהוכרז לאחרונה, יחלו עובדי אגד בפעולות מחאה. יצוין, כי מתוך אחריות והתחשבות בציבור הנוסעים, הפעולות הללו, שייערכו החל מיום שלישי השבוע (10 במאי 2022), לא ישבשו את פעילות הקווים השונים ברחבי הארץ.

המחאה מגיעה בעיקר לנוכח היעדר נקודות התרעננות ושירותים בתחנות הקצה שאליהן מגיעים הנהגים והנהגות בסיום הנסיעה. במרבית המקומות הללו, שבהם הם צריכים להמתין ליציאה לנסיעה הבאה, אין להם אפשרות לנוח ולצבור כוחות אחרי שעות על הכביש, שלא לדבר על צורך בסיסי כמו להתפנות לשירותים. כך, למרבה הצער, נאלצים נהגים רבים לעשות צרכיהם בשיחים לעיני כל. המגעים של ההסתדרות בנושא אלמנטרי זה מול הנהלת אגד לא העלו עדיין הסכמה.

לאור חומרת המצב והתעלמות אגד מדרישה בסיסית זו, פרסם היום יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות אבי אדרי הודעה שלפיה הוא מאשר ומגבה כל נהגת שתבקש לנסוע להתפנות במקום ראוי וכי ההסתדרות תעמוד לצדה. "בהיעדר תנאי עבודה מינימליים ולאור העובדה שב-26 תחנות קצה אין סביבת עבודה המאפשרת התרעננות או מקום להתפנות, הנחיתי בשלב זה את נהגות האוטובוס להגיע לכל מקום שבו ימצאו חדרי נוחיות תקינים וזאת בין היתר בכדי לממש את זכותן הבסיסית ובעיקר כדי לשמור על כבודן, שנרמס מידי יום. לא ניתן שכבודם של העובדים יירמס תחת גלגלי הבירוקרטיה".

נהגי נהגות אגד מסבירים כי הסיטואציה שאליה נקלעו היא בלתי נסבלת ולא-הגיונית. כך למשל מספרת נהגת אגד באזור השפלה תהילה ווהב: "אמרו 'בואו תתגייסו לאגד', ובאתי בחדווה. אבל בפועל, לא מספקים לנו את התנאים הבסיסיים ביותר. אני כנהגת יוצאת בארבע-חמש בבוקר ל-12 שעות עבודה על הכביש. אפילו את הקפה אני מביאה איתי מהבית. וכשאני צריכה להתפנות? מצפים מאיתנו להתאפק. במקרה הטוב, כשאנחנו בתחנה המרכזית, אני נכנסת במבוכה לבית קפה מקומי. זה מבייש אותנו, אבל יותר מזה זו בושה לאגד".

סיגלית מרגי, שעובדת בקווי אגד באזור רחובות, מוסיפה: "כשאנחנו מגיעות לתחנות הקצה אחרי שעות על ההגה, אין לנו מקום נורמלי לנוח בו. שלא לדבר על להתפנות או לשטוף פנים להתרענן. הנהגים נאלצים לעשות צרכים ליד האוטובוס, דבר מביך בפני עצמו, אבל אנחנו הנשים כמובן לא יכולות אפילו את זה לעשות. זה לא יתכן שנעבוד בתת-תנאים, ושצריך להתחנן לדבר אלמנטרי כמו שירותים".

עוד היא אומרת: "אנחנו משמיעות את הקול שלנו ומבהירות כמה המצוקה חריפה. זה מגיע לכדי כך שאנחנו כנשים לא יכולות לעשות קווים מסוימים בגלל היעדר נקודות מנוחה ושירותים. הדרישה שלנו היא פשוטה – שיהיה לנו מקום ראוי להתפנות ולזכות לתנאים בסיסיים כעובדות וכעובדים".

פרט לכך, המאבק כולל גם את הפקחים והפקחיות של אגד, שלמרות עומס העבודה שעל כתפיהם, משתכרים שכר קרוב מאוד לשכר המינימום. במסגרת המחאה, החל משלישי יעלו הפקחים והפקחיות לנסיעות שהם לובשים חולצת מחאה ועליה כתוב: "עובדי אגד נאבקים על הכבוד".