בית הדין הארצי לעבודה דחה את ערעורה של חברת טאואר סמיקונדקטור על פסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה בנצרת מלפני חודשיים, במסגרתו חויבה טאואר להשיב לעבודה את יו"ר ועד הפעולה, ולשלם להסתדרות 120 אלף שקל בשל הפגיעה בזכות ההתארגנות של עובדי המפעל. ביה"ד הארצי אישר את קביעת ביה"ד האזורי כי טאואר לא הוכיחה שפיטוריו של יו"ר הוועד לא באו על רקע פעילותו בהתארגנות הראשונית של העובדים. חברת טאואר סמיקונדקטור, המעסיקה כ-2,000 עובדים באתר במגדל העמק, עוסקת בפיתוח ובייצור חלקים לתעשיית האלקטרוניקה.
בין נימוקי פסק הדין נקבע כי טאואר לא נתנה הסבר מניח את הדעת לעובדה שחקירה פנימית נגד יו"ר הוועד כללה בחינה של צילומי מצלמות האבטחה במפעל במשך למעלה מחודשיים לפני פתיחת החקירה, למרות שנהלי המפעל קובעים כי הצילומים יושמדו אחרי 7 ימים.
כמו כן, העילה המוצהרת לפיטורים של יו"ר הוועד – חריגה מנהלי ההפסקות – שיקפה את התנהגותם של יתר עובדי המשמרת בה עבד. למרות זאת רק הוא פוטר, וטאואר לא הראתה שערכה בירורים בנוגע ליתר העובדים שפעלו באותו אופן. ביה"ד הארצי קבע כי הדבר מחזק את המסקנה כי פעולתה הנחרצת של טאואר בעניינו של יו"ר ועד הפעולה קשורה לתפקידו בהתארגנות.
לכך מתווספת העובדה שלקראת השימוע לפני פיטורים טאואר הסתירה מיו"ר הוועד את ההקלטה של שיחת הבירור המקדימה שנערכה עמו. ביה"ד הארצי קבע כי הדבר מחליש את טענתה של טאואר כי פעלה לפיטוריו משיקולים ענייניים והדבר עורר סימני שאלה אודות תום ליבה.
ביה"ד הארצי לא התערב בהתרשמותו של ביה"ד האזורי מהראיות, ואף קבע כי היה מקום לבחון בקפידה רבה את הראיות מטעם טאואר, וזאת בשל המסכת הקודמת של אירועי הפגיעה בהתארגנות במפעל, לגביה ניתן בשנה שעברה פסק דין נגד טאואר בו היא חויבה שלם להסתדרות מעל חצי מיליון שקל.
יו"ר מרחב עמקים צפוני בהסתדרות לאון פרץ: "אני מרוצה מפסק הדין ומבהיר כי ההסתדרות לא תיתן למעסיקים להצר את צעדיהם על עובדים שמתנדבים לשמש חברי ועד פעולה. אני מקווה שההחלטה תביא לסיום הסאגה ושנצא לדרך חדשה".
את ההסתדרות ייצגו עו"ד ד"ר מור ארזי גלבוע ועו"ד גלי רואש, מן הלשכה המשפטית לאג"מ במרחב נוף הגליל.
צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק