הסתדרות הרופאים הווטרינרים הגישה לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה בקשה זמנית (לאחר מספר הליכים שונים שהוגשו על ידה טרם הבקשה הנוכחית) כנגד ההסתדרות, הסתדרות המעו"ף וכנגד תאגיד הפיקוח הווטרינרי, תאגיד שהוקם עפ"י חוק לבצע פיקוח על מזון מן החי.
הסתדרות הרופאים הווטרינרים העלתה טענות שונות כנגד מעמדה של ההסתדרות בקרב העובדים והווטרינרים, וכנגד מעמדו של ההסכם הקיבוצי שנחתם בין ההסתדרות לבין התאגיד ביום 19.3.23. במסגרת בקשתה הזמנית ביקשה כי בית הדין יוציא צו מניעה זמני האוסר על ההסתדרות ועל התאגיד לנהל משא ומתן קיבוצי עד להכרעה בבקשה העיקרית, ובנוסף, צו מניעה זמני למניעת יישום הסכם הביניים. לחלופין, צו זמני לביטול ההוראות הנוגעות לרופאים הווטרינרים.
ההסתדרות טענה, בין היתר, כי הסתדרות הרופאים הווטרינרים כלל אינה ארגון עובדים ולא קיימת יחידת מיקוח של רופאים וטרינרים בתאגיד, אלא יחידת המיקוח היא כלל עובדי התאגיד. טענות אלו הושארו לבירור במסגרת התיק העיקרי, ואולם בית הדין מצא לנכון לדחות את בקשתה הזמנית של הסתדרות הרופאים הווטרינרים וקבע כי לא הוכיחה את זכותה הלכאורית לסעדים המבוקשים.
בית הדין החליט כן משום שההסתדרות הכריזה על יציגותה כבר עם הקמת התאגיד בשנת 2020, כאשר גם רופאים וטרינרים הצטרפו לשורותיה, וחלקם אף מונו לחברים בוועד שהוקם מקרב עובדי התאגיד. לעומת זאת, המעבר של רופאים וטרינרים למבקשת נעשה רק בחודש אפריל 2023, כשעד למועד המעבר, פעילותם של הרופאים הווטרינרים נעשתה במסגרת ההסתדרות ועל פי כלליה.
זאת ועוד, על פי העובדות הלכאוריות ההסתדרות ייצגה את כלל עובדי התאגיד במישור יחסי העבודה הקיבוציים גם במהלך של הליכי תיווך מול הממונה הראשית על יחסי עבודה ולבסוף לחתימה על ההסכם הקיבוצי.
באותו הקשר הדגיש בית הדין את קיומה של מניעות הלכתית להחלפת ארגון עובדים יציג בזמן שמתנהל משא ומתן לחתימת הסכם הביניים למעשה, בית הדין קבע כי לכאורה המועד להודעת ההצטרפות להסתדרות הרופאים הווטרינרים, היה לאחר חתימת ההסכם הקיבוצי ולפי הראיות שהוצגו, ההסתדרות הצליחה להוכיח כי ייצגה את העובדים כדין וקיימת לכאורה מניעות הלכתית של שנה לניהול מו"מ עם ארגון עובדים אחר. בית הדין מצא כי אין למנוע המשך ניהול מו"מ בין ההסתדרות לתאגיד.
עוד מצא בית הדין פסול בכך שרופא וטרינר פעל להעברת עובדים להסתדרות הרופאים הווטרינרים בזמן שהיה חבר בוועד העובדים מטעם ההסתדרות.
באשר ליישום הסכם הביניים קבע בית הדין כי בתי הדין לעבודה אינם מתערבים בקלות בהסכמים קיבוציים חתומים, בין היתר ביטול הוראות ספציפיות בהסכם קיבוצי, קל וחומר במסגרת הליך זמני. בית הדין מצא חשיבות רבה להכרה במעמד הקיבוצי ובהסכמות שהצדדים ליחסי העבודה הקיבוציים הגיעו אליהן, ולא מצא לכרסם בהם.
יש לציין כי בקשה מוקדמת יותר של הסתדרות הרופאים הווטרינרים לממונה הראשית ליחסי עבודה בזרוע עבודה, שלא לרשום את ההסכם הקיבוצי, נדחתה אף היא קודם לכן.
את ההסתדרות ייצגו עו"ד מירי מלכי ועו"ד ויוי וייץ מהלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי. התיק לווה על ידי יו"ר הסתדרות המעו"ף עו"ד גיל בר-טל וראש חטיבה בהסתדרות המעו"ף עידן אור.
צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק