הסכם מסגרת חדש למגזר הציבורי 

הסכם מסגרת חדש למגזר הציבורי 

על פי ההבנות שגובשו, יהיו זכאים העובדים לתוספות שכר רוחבית של כ-11% תוך חיזוק אוכלוסיות ייעודיות. זאת, לצד העלאת הפריון ושיפור יכולות הניהול בשירות הציבורי. כמו כן, יקוצר שבוע העבודה במגזר הציבורי ל-40 שעות ויינתן מענק חד פעמי של 6,000 שקל לכלל העובדים. כמו כן, סיכמו הצדדים על עקרונות הסכם הרפורמה בשכר תומכות החינוך (סייעות) ברשויות המקומיות כך ששכר הבסיס יעמוד על 7,200 שקל לצד מענק חודשי של עד 600 שקל בגין רציפות בעבודה, מסלול קידום והכשרות מזכות בתגמול

משרד האוצר וההסתדרות הגיעו להבנות בנוגע להסכם המסגרת במגזר הציבורי, זאת בתום דיונים ממושכים בהובלת יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר, הממונה על השכר (בפועל) אפי מלכין והממונה על התקציבים יוגב גרדוס

להלן עקרונות ההסכם:

  • תוספת שכר לעובדי המגזר הציבורי:

העובדים הזכאים ייהנו מתוספת שכר שקלית אחידה בגובה 500 שקל ומתוספת שכר אחוזית בגובה של 6%. התוספות יינתנו בפעימות לאורך תקופת ההסכם. כמו כן, על מנת להקל על העובדים, הוחלט על מענק חד פעמי בסך 6,000 שקל שיינתן לכלל העובדים במהלך חודש אפריל ולרגל חג פסח. עוד הוסכם כי ניתן יהיה להקצות 1% מתוך התוספת האחוזית לצרכים מקומיים של המעסיקים השונים במגזר הציבורי,  בהסכמה בין ההנהלה לוועד העובדים.

  • העלאת הפריון ושיפור יכולות הניהול בשירות הציבורי:

תינתן אפשרות למעסיק לבצע מהלכים שישפרו את השירות לאזרח ויקדמו את השירותים הציבוריים ובהם הכנסות טכנולוגיות וניוד עובדים, לצד המשך דיונים על מבנה ההעסקה. 

  • קיצור שבוע העבודה:

סוכם כי שבוע העבודה במגזר הציבורי יקוצר בפעימות מ-42 ל-40 שעות עבודה שבועיות (שווי של כ-8 שעות חודשיות). בנוסף, בגופים שבהם נהוגה חופשה מרוכזת בחול המועד פסח, יינתן חצי יום חופש באסרו חג פסח (מימונה) תשפ"ג (באופן חד-פעמי).

  • מענה לאוכלוסיות ספציפיות:

תוקצה מסגרת עלות לצרכים שונים בגובה 3% (מתוך השווי הכולל של עלות הסכם המסגרת), הכוללת עלות מוגדלת למגזרים בשלטון המקומי. מסגרת העלות תאפשר מתן מענה לאוכלוסיות ומגזרים ייעודיים דוגמת עובדות ועובדים סוציאליים, עובדי מנהל ומשק, פסיכולוגים, אחיות, רנטגנאים, עובדי בתי חולים פסיכיאטריים ועוד. זאת, למען שיפור השירות לאזרח וייעולו, וכן להתמודדות עם אתגרים שונים המאפיינים אוכלוסיות אלו כגון גיוס, שימור והנעת עובדים.

  • תהליכי שיפור הון אנושי: הצדדים הסכימו לבצע התאמות בתהליכי סיום העסקה של עובדים עקב אי-התאמה תפקודית, וזאת במכסות מצומצמות ובגופים מסוימים.
  • חוזים אישיים:

סוכם על מנגנון לייעול השירות בשלטון המקומי ובהשכלה הגבוהה. זאת על ידי הרחבת מכסת העסקת עובדים בחוזים אישיים בכמות מוגבלת, וכן מתן אפשרות להעסקה קיבוצית גמישה ובשכר גבוה עבור מקצועות נבחרים באוניברסיטאות.

  • שיפור מערכת יחסי העבודה: על ידי הרחבת פעילות המוסד לבוררות מוסכמת.
  • קרן רווחה לגמלאים בפנסיה צוברת: תורחב פעילות קרן הרווחה לגמלאים, גם לעובדים הפורשים במסלול פנסיה צוברת.
  • תקופת שקט תעשייתי ומיצוי תביעות עד לסוף שנת 2027.

במו"מ השתתפו: מטעם האוצר –  הממונה על השכר (בפועל) אפי מלכין וסגניו: חנן לזימי ומחמוד רחמאן והממונה על התקציבים יוגב גרדוס וסגנו איתי טמקין, ומטעם ההסתדרות – מ"מ יו"ר ההסתדרות רועי יעקב, יו"ר הסתדרות המעו"ף עו"ד גיל בר-טל, מנכ"ל האגף לאיגוד מקצועי וסמנכ"ל כלכלה ומדיניות אדם בלומנברג, יו"ר אגף הפנסיה, הביטוח ושוק ההון עו"ד מיה פרי-אלתרמן, יו"ר הלשכה המשפטית עו"ד חנה שניצר וצוותה ויו"ר הסתדרות עובדי המדינה עו"ד אופיר אלקלעי.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ': "אנחנו מביאים היום בשורה גדולה מאוד למשק ולכלכלה הישראלית ולאזרחי ישראל. בשורה של אחריות, יציבות ו-ודאות להרבה שנים. וזה בדיוק מה שהמשק צריך היום.

ההסכם שהגענו עליו הוא הסכם תקדימי - גם במהירות החתימה עליו, ללא סכסוכי עבודה וללא שביתות, גם במשך הזמן הארוך שהוא מבטיח יציבות במשק, וגם בשילוב של שלושת המנגנונים - תוספת שקלית, תוספת אחוזית וסכום נוסף שיאפשר מתן מענה בשנים הבאות לאוכלוסיות יעד ספציפיות מקרב העובדים.

זה הסכם אחראי ומגודר שלא פורץ את מסגרות התקציב ותומך במאמץ שלנו להחזיר את האינפלציה לטווח היעד ולהשאיר אותה שם, וזה השירות הטוב ביותר שאנחנו יכולים לעשות לעובדים ולאזרחי ישראל כולם.

אני מבקש להודות ליו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד על שיתוף הפעולה, על המנהיגות והאחריות שהוא גילה ועל מו"מ יעיל, ענייני ומכובד. אני מבקש להודות לאנשי אגף השכר שעשו כאן עבודה מקצועית מאוד, ולאגף התקציבים שעבדו על ההסכם הזה במקביל לעבודה האינטנסיבית על אישור תקציב המדינה, ולמנכ"ל המשרד שניצח על המלאכה בכישרון רב. יחד, הגענו להסכם שהוא טוב לעובדים וטוב למדינת ישראל".

יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד בירך על ההסכם ואמר: "קשה להפריז בחשיבותו של יום היסטורי וחגיגי זה למאות אלפי עובדי ועובדות המגזר הציבורי. אחרי שנים לא פשוטות של מגפה עולמית, טלטלה כלכלית ויוקר מחיה מאמיר, שבהן ידע המגזר הציבורי לתת כתף למען הבראת המשק – מגיעה כעת גם הבשורה והתגמול ההולם על עבודה מסורה לטובת הציבורי הישראלי.

לנגד עיניי עמדו כל העובדים והעובדות, במיוחד אלה ברמות השכר הנמוכות – שמעכשיו יוכלו לזקוף קומה ולדעת שבזכות הסכם המסגרת, שעליו עבדנו לילות כימים, אפשר להתפרנס בכבוד. עם קופסת תקציב ייעודית, ההסכם יאפשר לנו לדאוג לכל הסקטורים המוחלשים ולהרים אותם מעלה מעלה.

במהלך של הידברות, הצלחנו להגיע להישגים של ממש שיורגשו בכיס של כל אחד ואחת מכם, במיוחד בימים אלה של אינפלציה מטפסת. יחד עם מענק מיוחד של 6,000 שקל שיהפוך את חג הפסח הזה לשמח הרבה יותר, יראו העובדים עלייה מרשימה גם בתלוש השכר שלהם.

ולא פחות חשוב – אחרי שנים שבהן ניצבה ישראל בראש טבלת כמות שעות העבודה, הגענו לפריצת דרך בנושא וקיצרנו דרמטית את שבוע העבודה ל-40 שעות – מהלך שנועד להעניק לעובדים איזון טוב יותר בין החיים המקצועיים לחיים האישיים. אני מאמין שבצורה כזאת גם נמנע שחיקה במקומות העבודה וגם נשמור על פריון.

מפה יוצאת היום גם בשורה חסרת תקדים לעשרות אלפי הסייעות, מעתה תומכות החינוך, שיוכלו להתגאות בכך שלעשייה החשובה שלהן בחינוך ילדינו יש גם תגמול. לא רק ששכרה של תומכת החינוך המתחילה יזנק, אלא הענף כולו יקבל את זריקת העידוד שלה הוא שיווע תקופה ארוכה.

אני רוצה להודות לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ולאנשי המשרד שניהלו מו"מ הוגן ומכבד מתוך הבנה שחיזוק השירות הציבורי יועיל למדינה ולאזרחיה. כולי תקווה שהבשורה שיוצאת מכאן היום תתרום לא רק לעובדים אלא למשק הישראלי כולו".

מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר: "הסכם המסגרת טומן בחובו בשורה של ממש למגזר הציבורי. חלק משמעותי מתוספת השכר בהסכם זה ניתן במסגרת תוספת שכר שקלית אחידה שתצמצם פערים בין עובדים. כמו כן, פריסת ההסכם נעשתה בצורה אחראית, בשיתוף עם ההסתדרות, תוך התחשבות בשיקולים הפיסקליים וההשלכות המשקיות של הסכם זה. בנוסף, ההסכם כולל בתוכו שורה של הסכמות ביחסי העבודה במגזר הציבורי על הגמישות הניהולית ושיפור הפריון. אך מעל לכל זה, הבשורה החשובה והחדשה בהסכם זה היא מעבר מעולם של סכסוכים לעולם של הסכמות בין המעסיקים לבין ההסתדרות. זאת, לאורך כל תקופת ההסכם ובתוך מסגרת מוגדרת מראש. מהלך זה יאפשר להקצות משאבים בהתאם לצרכים השונים, בכפוף למגבלות הקבועות בהסכם, בד בבד עם הבטחת רציפות תפקודית של המגזר הציבורי וכן ודאות ביחס להתפתחות השכר בתקופת ההסכם. אני מודה לעובדי משרד האוצר שעמלו רבות על ההסכם וכן לשותפים בהסתדרות ובראשם לארנון בר-דוד על משא ומתן ענייני ויעיל".

הממונה על השכר (בפועל) אפי מלכין: "הסכם המסגרת הינו בשורה גדולה למגזר הציבורי בישראל. חתרנו להסכם אחראי וארוך טווח, אשר יאפשר לכלכלת ישראל להתמודד עם המאבק באינפלציה, ויקנה ודאות למשק. ההסכם ממשיך את מגמת צמצום הפערים בין צעירים לוותיקים שמוביל אגף שכר על-ידי מתן תוספות שקליות אחידות. הגענו להסכמות בגמישות העסקה שיביאו לשיפור פריון. זוהי הפעם הראשונה שבה נחתם הסכם מסגרת עם קופסה תקציבית לפתרון בעיות עתידיות. קופסה זו תאפשר את רציפות המגזר הציבורי בחמש השנים הקרובות, תקטין את כמות סכסוכי העבודה ואת עוצמתם ותקדם שיח ענייני ומקצועי בין המדינה להסתדרות למען שיפור השירות לאזרח. אני רוצה להודות למר ארנון בר-דוד על השותפות".

הממונה על התקציבים יוגב גרדוס: "הגענו להסכם אחראי ונכון - עבור ציבור העובדות והעובדים ועבור המשק כולו. ההסכם הינו ארוך טווח, ומבטיח שקט, יציבות ורציפות תפקודית במגזר הציבורי. ההסכמות שאליהן הגענו יתרמו לוודאות הפיסקלית, לא יאיצו את האינפלציה, ויביאו להעלאת הפריון ולייעול השירותים הניתנים לאזרחי מדינת ישראל. תודה לשותפים במשרד האוצר ולשותפים בהסתדרות".

מנכ"ל האגף לאיגוד מקצועי וסמנכ"ל כלכלה ומדיניות בהסתדרות אדם בלומנברג: "מדובר בבשורה אדירה לעובדי המגזר הציבורי שנותן מענה הולם לשחיקת השכר של השנים האחרונות, ומשפר משמעותית את רווחתם ואת האיזון בית-עבודה. זאת, בנוסף לרפורמות משמעותית בשכר של סקטורים ייחודיים, דוגמת העובדים הסוציאליים, האחיות, הפסיכולוגים ועוד".

* * *

במסגרת הדיונים על הסכם המסגרת, הושגה הסכמה בין משרד האוצר, מרכז השלטון המקומי וההסתדרות על רפורמה מקיפה בשכרן ובתנאי עבודתן של  הסייעות בשלטון המקומי (תומכות החינוך). ההסכם יקדם באופן משמעותי את מעמדן של תומכות החינוך ויתמרץ עובדות חדשות להצטרף כצוות חינוכי משמעותי במערכת החינוך לגיל הרך מתוך מטרה לפתור את מצוקת כוח האדם בקרב הסייעות בשלטון המקומי.

במסגרת ההבנות סוכם על קידום משמעותי בשכר ההתחלתי של תומכת חינוך בכיתות הגן ובבתי הספר כך שיעמוד על 7,200 שקל. שכרה של תומכת חינוך בחינוך המיוחד הקשה יעמוד של 8,000 שקל ושכר תחילי של תומכת חינוך משלבת צמודה לילד יעמוד על 7,000 שקל. ההסכם יצר מבנה שכר פשוט ומובן.

עוד הוסכם כי יושם דגש על פיתוח הפרופסיה המקצועית של תומכות החינוך ועל קידום המקצועיות על-ידי השתלמויות והכשרות אשר בגינן יזכו לתוספת רמה מקצועית של עד 1,600 שקל.  

כמו כן, כחלק מפתרון המצוקה של מחסור בסייעות ושל סגירת מסגרות לימודיות, כל תומכת חינוך תהיה זכאית לתגמול בגין רציפות בעבודה של עד 600 שקל בחודש, בנוסף למענק שנתי של 1,000 שקל לסייעות שיתמידו בנוכחות. המענק יצמצם את סגירת הגנים דבר שיקל על מצוקת ההורים ויקל על הפעילות של המשק. בנוסף הוסדר התגמול בגין עבודה בפגרות, תוספת ביגוד לכל סייעת ועוד. סוכם כי הצדדים יפעלו לקיצור שבוע העבודה לתומכות החינוך ל-39 שעות עבודה שבועיות באופן שלא יפגע בפעילות החינוכית. הסייעות יזכו אף הן למענק החד-פעמי של 6,000 שקל. כמו כן, הרחבת פעילות קרן הרווחה במסלול פנסיה צוברת תחול גם על תומכות החינוך.

יו"ר הסתדרות המעו"ף עו"ד גיל בר-טל: "לאחר חודשים ארוכים של מו"מ הושגה רפורמה חסרת תקדים בהיקפה הכלכלי והערכי. הסייעות יהפכו לתומכות חינוך, ויזכו להכרה על חלקן המשמעותי בחינוך ילדינו וחלק בלתי נפרד ממערכת החינוך.

אני שמח על הבשורה ומודה ליושב ראש ההסתדרות ארנון בר-דוד, לחברי ועדי העובדים ולנציגות הסייעות שסייעו במהלך החודשים להגיע להישג משמעותי זה". 

את המו"מ להסכם תומכות החינוך הוביל יו"ר הסתדרות המעו"ף עו"ד גיל בר-טל יחד עם מנכ"ל האגף לאיגוד מקצועי וסמנכ"ל כלכלה ומדיניות בהסתדרות אדם בלומנברג, מנכ"ל הסתדרות המעו"ף עמיחי סטינגר והמשנה לראש הלשכה המשפטית באגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות עו"ד תהילה בנישו. ממשרד האוצר: סגן הממונה על שכר יוני פת; וכן גלי אמיר וגלעד ווירגין מצוות שלטון מקומי.

יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'

חתימת הסכם המסגרתחתימת הסכם המסגרת

חתימת הסכם המסגרתחתימת הסכם המסגרת