שאלות ותשובות בנושא ההתאגדות

שאלות ותשובות נפוצות בנושא ההתאגדות

מתי זה הזמן הנכון ביותר להתארגנות?

הזמן הטוב ביותר הוא תמיד עכשיו. בעקבות משבר הקורונה, עולם יחסי העבודה משתנה וההתאגדות היא רשת הביטחון שלכם. כפי שנוכחנו לדעת ב-2020, אף ענף תעסוקתי או סקטור בשוק העבודה לא חסין מפני מגיפה עולמית. מסחר, ביטוח, תעשייה, תיירות ולמעשה כל תחום אחר, נחשפו לנסיבות שמה שמאפיין אותן יותר מכל זה חוסר ודאות. עובדים רבים איבדו את מקום עבודתם או נשלחו לחל"ת ללא מועד חזרה. מצד שני, ראינו איך מקומות עבודה מאוגדים הצליחו לצמצם למינימום את הפגיעה בעובדים. גם בתקופה של משבר, ההתאגדות היא ההזדמנות שלכם למנף את הכוח המשותף של העובדים כדי להגן על ביטחונכם התעסוקתי ולעזור בשמירה על חוסנו של מקום העבודה. 

כבר מהרגע הראשון ועד שייחתם ההסכם הקיבוצי, מובילי ההתארגנות במקום העבודה שלכם יקבלו ליווי צמוד של צוות האגף להתאגדות עובדים בהסתדרות. אנשי האגף, שליוו את ההתאגדויות הגדולות ביותר במשק, יהיו שם לצדכם, מגובים במיטב אנשי המקצוע מתחום יחסי העבודה, לאורך כל ההליך: החל משלב איסוף החתימות ועד המו"מ של מול המעסיק.

אז איך מקימים ועד עובדים?

אם אתם מעוניינים להקים ועד ולהוביל התארגנות במקום העבודה שלכם, צרו עמנו קשר כדי לקבל ייעוץ מקצועי, לבחון את הצעדים הדרושים ולתכנן ביחד את מהלך ההתאגדות. סודיות מובטחת. האגף להתאגדות עובדים בהסתדרות: 03-6921383. ניתן ליצור קשר גם דרך מוקד השירות והמידע בהסתדרות שמעניק מידע מקיף על זכויות עובדים: 2383*. אפשר ליצור קשר גם באמצעות האתר, לחצו כאן כדי להמשיך.  

חשוב להדגיש כי לא משנה איפה אתם מועסקים, במגזר ציבורי או פרטי, מה שצריך בשביל להתאגד זה שלפחות שליש מהעובדים במקום העבודה יביעו את הסכמתם למהלך ההתאגדות וימלאו את טפסי ההצטרפות להסתדרות. נשמע מסובך? ובכן, מעל 100,000 עובדים במאות מקומות עבודה כבר עשו זאת בשנים האחרונות. בעזרת הליווי המקצועי שלנו אנו בטוחים כי כל מקום יכול להתאגד. רוצים לדעת איך זה עובד שלב אחרי שלב, לחצו כאן.

האם למעסיק מותר לפעול נגד ההתאגדות או נגד עובדים שמעורבים בהתארגנות?

חד משמעית לא! זכות ההתארגנות היא זכות חוקתית במדינת ישראל ששמורה לכל עובד ועובדת. בית המשפט קבע כי יש "אינטרס חברתי להגן על התארגנות ראשונית" וכי למעסיק אסור להתערב בהתאגדות עובדיו. יודגש כי בית הדין לעבודה עמד לא פעם על כללי המותר והאסור בהליך ההתארגנות והביע את נחרצותו באשר לחשיבות ההגנה על זכות העובדים להתאגד. הפרת זכויות העובדים בהקשר זה נושאת תג כספי גבוה ובשנים האחרונות בתי המשפט הטילו קנסות כספיים משמעותיים על מעסיקים שניסו לפגוע בהתארגנויות עובדים.

האם התאגדות יכולה לפגוע בהטבות קיימות? למשל, במקרה שהמעסיק שלי כבר מעניק לנו הטבות מעבר לחוק.

פסק דין של בית הדין הארצי לעבודה, אשר אושר גם על ידי בית המשפט העליון בשבתו כבג"צ, קבע כי כל הבעת עמדה של המעסיק או מי מטעמו, בנוגע להתארגנות או השלכותיה, כולל מתן או שלילה של הטבות בקשר להתארגנות מהווה הפעלת לחץ פסול על העובדים והיא אסורה.

חשוב שתדעו: התנאים שקיימים היום במקום העבודה שלכם מהווים נקודת פתיחה למשא ומתן לטובת השגת תנאים טובים יותר בהסכם הקיבוצי. במקרים שבהם העובדים נהנים מהטבות שונות מעבר למה שקבוע בחוק, הם ימשיכו לקבל את ההטבות הללו לצד הטבות נוספות שיושגו במשא ומתן. דווקא ההסכם הקיבוצי, שבין היתר, דואג לעגן את התנאים הקיימים בחברה, מהווה את תעודת הביטוח לכך שהנהלת החברה לא תוכל לקצץ בהטבות שניתנות לעובדים מעבר לחוק. הסכמים קיבוציים שנחתמו בחברות ובגופים רבים, שיפרו באופן ניכר את תנאי העובדים ותרמו לשדרוג שכרם וזכויותיהם הכספיות. לצד הכלכלי, הסכמים קיבוציים מעגנים גם תנאי רווחה משופרים ומנגנונים שקופים בסוגיות כמו: ביטחון תעסוקתי, עדיפות לעובדי החברה באיוש משרות חדשות, הפרשות לפנסיה, עלייה קבועה בשכר, גובה דמי ההבראה והטבות רבות נוספות.

מתי מתחילים להפריש דמי חבר להסתדרות?

מטרת ההתארגנות היא הסכם קיבוצי שמשפר את תנאי העובדים. ההסתדרות החליטה שלא תגבה דמי חבר מהעובדים המתאגדים עד שייחתם הסכם קיבוצי ראשון במקום העבודה שלהם. מרגע ההצטרפות להסתדרות, כל מצטרפ/ת זכאי/ת ליהנות באופן מיידי משורה ארוכה של שירותים והטבות המוענקים לחברי ההסתדרות, וזה בלי להפריש שקל עד שייחתם הסכם קיבוצי במקום העבודה שלכם.