ניסנקורן: "ההסתדרות לא תתפשר על חיי אדם. שביתה כללית במשק החל מיום ד' 7 בנובמבר"

באירוע סולידריות ענק בו השתתפו אלפי חברי וראשי ועדים, ראשי מרחבים ואיגודים מקצועיים, חברי הנהגת ההסתדרות ועובדי הארגון, הודיע יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן כי ב-7.11 תחל שביתה כוללת במשק בסוגיית הבטיחות במקומות העבודה *** "זו תהיה שביתה קשה, כי על חיי אדם לא מתפשרים. נשבות עד שיפתרו את הבעיה, ובמחיר קטן הממשלה יכולה לפתור את זה"

"זה מדהים ומעורר חלחלה שבשנת 2018 במדינת ישראל לאף אחד לא איכפת. אנשים קמים בבוקר, נפרדים מהמשפחה, הולכים לעבודה ולא חוזרים. מדינת ישראל הגדולה לא יכולה להקצות 20 מיליון שקל לנושא הבטיחות? אני מודיע בזאת שאם עד יום רביעי בשבוע הבא לא יהיה פתרון נצא בשביתה כללית במשק. שביתה קשה, כי על חיי אדם לא מתפשרים". כך אמר לפני זמן קצר יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, בכנס חירום מיוחד שנערך לקראת השביתה הכללית במשק בנושא הבטיחות במקומות העבודה. באירוע שנערך בבית ההסתדרות בתל-אביב, השתתפו אלפי חברי וראשי ועדים, ראשי מרחבים ואיגודים מקצועיים, חברי הנהגת ההסתדרות ועובדי הארגון.

יו"ר ההסתדרות ניסנקורן אמר בנאומו כי "כבר לפני חודשיים התרעתי על השביתה, אבל כל אחד זורק אחריות על השני. בשביל מה אנשים באו לממשלה, לעשייה ציבורית? בשביל לזרוק את זה על מישהו אחר? וכמו שאין בטיחות בענף הבנייה, כך יש אלימות בענף הבריאות וככה אחיות נרצחות, וככה נהגי תחבורה ציבורית חווים אלימות. אנחנו רוצים שהבניינים בהם אנו גרים והכבישים בהם אנו נוסעים יהיו מבני דמים? זה לא רק 40 איש שמתו במוות מיותר, זה עוד כ-200 שנפצעו פציעות קשות".

"אתה מסתכל על הממשלה ועל המעסיקים ולא מבין. אם אתה כמעסיק מרוויח מאותם אנשים, אתה צריך לדאוג להם, לרצות בטובתם, שתהיה להם פרנסה מכובדת, פנסיה מכובדת ושתהיה להם בריאות ובטיחות", אמר ניסנקורן והוסיף: "הפיגומים בישראל – קרשים. לא מכשירים עובדים. מת סטודנט לרפואה, אדם צעיר, מוכשר, שלא עבר דקה אחת של הכשרה לעבוד בתחום הבניין. יש חובה לרתמות – מישהו ראה פעם פועל עם רתמה? מנופאי צריך להתחנן לעבוד בבטיחות? ולמה במכרזים של החשב הכללי אין ציון בטיחות, רק הכסף קובע? את כל זה אפשר למנוע בקלות".

יו"ר ההסתדרות הדגיש: "ישבתי אתמול בלילה עם נציגי הממשלה ודנו בנושא הפקחים - סיפור של 20 מיליון שקל. זה אומר 'אתה תביא', זה אומר 'אתה תביא'. מדינת ישראל הגדולה לא יכולה להביא 20 מיליון שקל לבטיחות? תחשבו כמה זה כסף זה יחסוך: מיליארדים מהביטוח הלאומי".

"אם לא יהיה פתרון עד יום רביעי בשבוע הבא, נצא בשביתה כללית במשק. זו תהיה שביתה קשה, כי על חיי אדם לא מתפשרים, ועל כל אחד מאיתנו לדעת שהוא יוצא לשביתה להצלת חיי אדם. נשבות עד שיפתרו את הבעיה. אני קורא לחבריי בממשלה, שאני יודע שהנושא החברתי בליבם, לפעול. במחיר קטן, אפשר להציל חיי אדם. אנחנו, הסתדרות, לא נתפשר בנושא הזה".

צילום: אורן כהן

נזכיר כי לפני כשלושה שבועות מוסדות ההסתדרות נעתרו לבקשתו של ניסנקורן ואישרו סכסוך עבודה כללי במשק. להכרזת הסכסוך קדמו פניות מיו"ר ההסתדרות לממשלה ולמעסיקים, בדרישה לפעול להסדרה מוסכמת של נושא הבטיחות במקומות העבודה במסגרת קיבוצית, בדגש על בלימת הקטל בענף הבנייה. לנוכח העובדה כי תמה תקופת הצינון הנדרשת בחוק וטרם הוצעו צעדים אופרטיביים לשינוי המצב מצד מקבלי ההחלטות ומצד המעסיקים, הוחלט בהסתדרות לפתוח בהשבתה מלאה של המשק.

ברקע למהלך של ההסתדרות העובדה שמתחילת 2018 נהרגו בישראל עשרות בני אדם בתאונות קטלניות בעבודה, ושיעור ההרוגים בארץ כתוצאה מתאונות בענף הבנייה הוא מהגבוהים בכל מדינות ה-OECD. רשימת דרישות ההסתדרות להסדרת הבטיחות בענף, כוללת בין היתר: הפיכת התקן האירופאי לפיגומים למחייב, אכיפת החובה על לבישת רתמה, הסדרת תחום המנופים והכנסת נספח בטיחות מחייב למכרזי בינוי ותשתית של המדינה.

צילום: אורן כהןצילום: אורן כהן

לצד ניסנקורן נשאו דברים בכנס גם דוברים רבים נוספים מההסתדרות ומעולם העבודה המאורגנת. יו"ר הסתדרות המעו"ף, ארנון בר דוד, אמר: "תרבות הסמוך של מדינת ישראל הגיעה גם לתחום הבנייה. אם למדינה לא איכפת, אז לנו, ציבור העובדים, איכפת. אנחנו לא יכולים לשבת מנגד ולראות את העובדים נופלים".

יו"ר הסתדרות עובדי המדינה, אריאל יעקבי: "מדינה חייבת לתת לאנשיה מלבוש, בריאות, אוכל ופרנסה. אבל לפני כל זה, היא צריכה לתת את הביטחון שכשאנחנו יוצאים מהבית, נחזור בערב לילדים שלנו. וזה לא משנה מאיפה העובדים".

יו"ר הסתדרות עובדי הבניין, יצחק מויאל: "מרגש לראות את כל האיגודים ואת כל הוועדים תומכים בעובדים החלשים, עובדי ענף הבניין עם מסר שיוצא לכולם: הפקרות חיי העובדים נגמרת עכשיו".

יו"ר נעמת, גליה וולוך: "המאבק הזה שונה, הוא על חיי אדם. אני מודיעה ליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן שכולנו נרתמים. אנחנו בטוחים שכולנו יחד נצליח".

יו"ר הסתדרות המעו"ף ארנון בר דוד, צילום: אורן כהן

יו"ר הסתדרות עובדי המדינה אריאל יעקבי, צילום: אורן כהן

יו"ר איגוד עובדי הבניין והעץ, יצחק מויאל. צילום: אורן כהן

יו"ר נעמת, גליה וולוך. צילום: אורן כהן

יו"ר איגוד עובדי התחבורה, אבי אדרי: "אני רוצה שכל אחד ואחת מכם יחשבו מחשבה אחת: אם המאבק הזה יציל ולו אדם אחד – עשינו את שלנו. חיי אדם הם מעל הכל. אני גאה במאבק הזה!"

יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן: "כל כך הרבה אנשים באו להזדהות עם כל כך מעט אנשים שאף אחד לא סופר. אדם שמגיע לעבודה צריך לחזור בשלום הביתה, חד וחלק!"

יו"ר ההסתדרות במרחב חיפה, משה מזרחי: "עשינו המון מאבקים ונעשה עוד המון מאבקים. אבל היום, הרגע הזה, הוא המאבק הכי חשוב במדינת ישראל: המאבק על חיי אדם".

יו"ר ההסתדרות במרחב עמקים צפוני, ליאון פרץ: "כל מרחבי ההסתדרות ברחבי הארץ יתייצבו לימין העובדים האלה ויצאו לשביתה מתי שידרשו".

יו"ר איגוד עובדי התחבורה אבי אדרי, צילום: אורן כהן

יו"ר הסתדרות האחים והאחיות, אילנה כהן. צילום: אורן כהן

יו"ר ההסתדרות במרחב חיפה, משה מזרחי. צילום: אורן כהן

יו"ר ההסתדרות במרחב עמקים צפוני, לאון פרץ. צילום: אורן כהן

יו"ר ועד עובדי רשות שדות התעופה, פנחס עידן: "אין מאבק יותר צודק מהמאבק הזה. לא יכול שעובד ייצא בבוקר מהבית בלי לדעת אם יחזור. אסור לנו להפקיר את האנשים האלה. אם צריך נסגור את מדינת ישראל".

יו"ר ארגון עובדי דואר ישראל, שמעון פרג'ון: "זה לא מאבק על עוד שכר, אנחנו נאבקים על החיים. אני מקווה שנצליח יחד להביא לביטחון חיי אדם ולשנות משהו במדינת ישראל".

יו"ר ועד עובדי שירותי בריאות כללית, פרוספר בן חמו: "אנחנו שומעים כל פעם על עובד שנופל, נהרג, נפצע. ואנחנו במערכת הבריאות יודעים מה גורלו של עובד כזה, מה מחכה לו. אנחנו אומרים די! מגיע לעובדים האלה לצאת לעבודה בכבוד ולחזור בכבוד".

יו"ר הוועד הארצי של ארגון המנופאים, דן ורשבסקי: "הגיע הזמן שישימו לב שאנחנו קיימים, שישמרו על הזכויות שלנו. אנחנו רק המטרה כדי שהקבלנים ירוויחו כסף. אבל יותר גרועה היא המדינה שלא רוצה לאכוף חוקים. האנשים פה בכנס והתמיכה נותנים לנו כוח".

המנופאית קטי קרקולוב, שפוטרה לאחר שסירבה לעלות על מנוף זמן סערה: "נמאס לי שמתייחסים אלינו כאל פועלים שקופים. אני פונה לכל העובדים באשר הם ומבקשת, לא לקחת את החיים שלכם כמובן מאליו. תלחמו על הזכויות שלכם, תגנו על החיים שלכם. אנחנו מאורגנים, אנחנו לא שקופים ואנחנו לא לבד".

יו"ר ועד עובדי רשות שדות התעופה, פנחס עידן. צילום: אורן כהן

יו"ר ועד עובדי דואר ישראל, שמעון פרג'ון. צילום: אורן כהן

יו"ר ארגון עובדים ארצי בכללית שירותי בריאות, פרוספר בן חמו. צילום: אורן כהן

יו"ר ארגון מנופאים ארצי, דן ורשבסקי. צילום: אורן כהן

המנופאית קטי קרקולוב, צילום: אורן כהן