תכנית הסיעוד הממלכתית

שר האוצר משה כחלון, שר הבריאות יעקב ליצמן, יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן  וסגן שר האוצר, יצחק כהן הציגו היום את תכנית הסיעוד הלאומית החדשה, המגדילה ומרחיבה את השירותים הניתנים לקשיש הסיעודי ולמשפחתו בביתו ובקהילה, מקלה על הנטל הביורוקרטי ומגדילה את הכנסתו הפנויה.

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן: "זהו ערב של בשורה ואנו משלימים כאן מהלך שמשנה את פניה של המדינה בתחום הסיעוד. המשמעות של ביטוח סיעודי ממלכתי היא התגייסות לטובת האדם הסיעודי, גם בביתו וגם בקהילה"

שר האוצר משה כחלון: "המשבר הזה הוא תוצאה של שנים של הזנחה פושעת. היום המדינה מכניסה את היד עמוק לכיס ולוקחת אחריות על אזרחיה. התכנית הזאת מעניקה רשת ביטחון ממלכתית להורים שלנו, לילדים שלנו ולחלשים בחברה"

שר הבריאות יעקב ליצמן: "מדובר בהזדמנות היסטורית לתיקון חברתי לקשישים, לסיעודיים ולכלל אזרחי ישראל, שיהיו זכאים לכיסוי רחב של שירותי סיעוד ציבוריים ממלכתיים"

 

עיקרי התכנית:

התכנית תאושר במסגרת אישור התקציב והתכנית הכלכלית הצפויים בינואר 2018, ותיושם בהדרגה החל מהשנה הבאה.

  • תוספת שעות משמעותית לטיפול סיעודי בבית בחינם - הגדלה של עד כ-40% בכמות שעות הטיפול שיינתנו לקשישים במצב הסיעודי הקשה ביותר. שוויה המקסימלי של הקצבה בכסף יעמוד על כ-5,000 שקל בחודש. 
  • יצירת רובד חדש לקצבת הסיעוד לקשישים ברמת תפקודית גבוהה של כ-1,000 שקל בחודש להכנסתם הפנויה.
  • הכנסת טיפולי שיניים לקשישים לסל הבריאות – על מנת להקל את ההוצאה הכספית על טיפולים רפואיים לקשישים בישראל.
  • הגדלת מעורבות קופות החולים בבית הקשיש – תכניות שישלבו טיפולי בריאות לקשישים בביתם ע"י רופאים, אחיות ושימוש בטכנולוגיות.
  • הקמת מערך שיקום בקהילה - קופות החולים יפתחו מערך שיקום בקהילה כדי לשפר את איכות חייו, להאט את הידרדרות הקשיש ולהאריך את תוחלת חייו הבריאה. 
  • צמצום ביורוקרטיה – טופס מאוחד ומבחן אחד לכל קשיש סיעודי.
  • שיפור איכות והגדלה משמעותית של השירותים החברתיים בקהילה - בניית מערך שירותים חברתיים בקהילה לטובת הקשישים שיגביר את מעורבותם בקהילה וישפר את רמת חייהם.
  • מתאם טיפול (Case Manager) – גורם מקצועי שיעזור לקשיש ולמשפחתו במיצוי הזכויות של הקשיש ובבניית תכנית טיפול אישית ומותאמת עבורו שתהווה כתובת אחת לכל צרכי הקשיש.
  • השתתפות ילדי המאושפזים באשפוז הסיעודי תבוטל.
  • מבוטחי הביטוחים הקולקטיביים מעל גיל 60 יוכלו להצטרף לביטוח קופת חולים ללא תקופת אכשרה וללא חיתום.
  • הגדלת שכר המטפלות והמטפלים לחיזוק ועידוד התעסוקה בענף.

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן: "זהו ערב של בשורה ואנו משלימים כאן מהלך שמשנה את פניה של המדינה בתחום הסיעוד. המשמעות של ביטוח סיעודי ממלכתי היא התגייסות לטובת האדם הסיעודי, גם בביתו וגם בקהילה. לצד העלייה בכיסוי הכספי לאנשים סיעודיים, יש כאן צמצום משמעותי של הבירוקרטיה, הפחתת הנטל הקשה שמוטל על המשפחות, הרחבת סל השירותים והכנסה של אנשים רבים יותר לזכאות של סיעוד במוסד. יש כאן שינוי אמיתי של המציאות הישראלית: מה שהתחיל בעליית שכר המינימום ודחף את השכר הממוצע במשק, המשיך בהעלאת קצבאות הנכים, ומתקדם כעת עם האוכלוסייה הסיעודית. סיסמת הקמפיין שהובילה ההסתדרות במאבק על הביטוח הסיעודי היא "אל תשליכני", היום אנו מקיימים את המצווה הזו. אני רוצה להודות לשר האוצר משה כחלון שהוכיח שוב כי הוא שר אוצר חברתי, לשר הבריאות יעקב ליצמן, סגן שר האוצר יצחק כהן ולחברי הכנסת איציק שמולי ויואב קיש שנרתמו לקידום הנושא". 

שר האוצר משה כחלון: "משבר הביטוח הסיעודי הוא אחד האתגרים הכי גדולים שנתקלתי בהם כשר אוצר.  כמו משברים אחרים שטיפלנו בהם גם למשבר הזה אנחנו מגיעים אחרי שנים רבות של הזנחה פושעת. מול עינינו עמדה הבטחה אחת – לא להשאיר אף קשיש ואף אזרח ללא כיסוי סיעודי. זה בדיוק המענה שנותנת התכנית שאנחנו מציגים כאן היום. מדובר בתכנית סיעוד ממלכתית בהיקף של למעלה ממיליארד ₪. התכנית הזאת מעבירה לאזרחים מסר ברור – המדינה מכניסה את היד עמוק לכיס ולוקחת אחריות על האזרחים שלה."

"יש לנו כלכלה חזקה. חזקה מאוד. בחודשים האחרונים שמעתי אינסוף דיונים על מה לעשות עם פירות הצמיחה.  ואני אומר לכם בביטחון מלא - אין כסף יותר טוב ויותר נכון מהכסף שאנחנו משקיעים היום בקשישים שלנו. התכנית הזאת מעניקה רשת ביטחון ממלכתית להורים שלנו, לילדים שלנו ולחלשים בחברה."

שר הבריאות יעקב ליצמן: "זוהי בשורה לאומית לאוכלוסיה המתבגרת בישראל. מדובר בהזדמנות היסטורית לתיקון חברתי לקשישים, לסיעודיים ובעצם לכלל אזרחי ישראל שיהיו זכאים לכיסוי רחב של שירותי סיעוד ציבוריים ממלכתיים. אני מברך את רה"מ נתניהו על התמיכה והגיבוי, הוקרתי הגדולה לשר האוצר משה כחלון על הירתמותו למען אזרחי ישראל והקשישים הסיעודיים. זוהי מהפיכה חברתית היסטורית שאנו מקדמים בנחרצות ובהתמדה לאורך השנים במטרה לשנות באופן מערכתי את תחום הסיעוד לטובת הסיעודיים ובני משפחותיהם".